BRIGÁDA PŘES INTERNET? VYHNĚTE SE PODVODNÍKŮM!

Ikona hodin

7 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Obrázek autora článku

Tím Proplusco

I vám už někdy reklamní poutač tahal medové řeči až pod nos? Nabízená práce / brigáda na internetu byla právě ve vašem oboru (jupí!), výška mzdy o něco vyšší než průměrná (paráda!) a navíc můžete pracovat z domova (juchuchu!). Při opětovném čtení reklamy jste však zjistili, že něco není v pořádku. Text možná vzkvétal gramatickými chybami nebo něco nesedělo s logem / názvem firmy. Ke každé reálné nabídce brigád existují desítky falešných, jejichž jediným posláním je vybělit vám peněženku. Současný svět internetu je plný podvodníků, a proto je třeba umět je identifikovat.

V následujících řádcích si přiblížíme indikátory podvodů při brigádách přes internet a také příklady pozic, které lze provádět z domova.

PROČ JSME NÁCHYLNÍ NALETĚT PODVODNÍKŮM?


Podstatnou roli hraje psychologie. Kromě internetem neostřílených, kteří chtějí "zbohatnout rychle a snadno", podvodníci útočí i na konkrétní skupiny lidí. Podívejte se, zda nepatříte do jedné z nich:

  1. Žena v domácnosti: Nezáleží na tom, zda máte manžela nebo jste sama, chcete i vy přispívat na domácnost zatímco vychováváte děti.
  2. Nemocný, invalida nebo důchodce: Pokud pobíráte starobní důchod, invalidní důchod nebo vám nemoc znemožňuje chodit do práce, máte pravděpodobně problém získat klasické zaměstnání.
  3. Malý nebo žádný příjem: Vy nebo váš partner jste právě bez práce, v zoufalém stavu poplatit účty a jste ochoten chopit se jakékoliv brigády.
  4. Bez vzdělání: Nemusíte být zrovna hlupák, prostě jste neukončili žádnou školu.


INDIKÁTORY MOŽNÝCH PODVODŮ PŘI BRIGÁDÁCH PŘES INTERNET


Jste přijatý už při prvním kontaktu

Vy o sobě víte, že jste kvalifikovaný kandidát, ale jak to může vědět údajný zaměstnavatel? Okamžité přijímání kandidáta je výrazný znak podvodu. Skutečné společnosti věnují značný čas a námahu poznávání vhodného pracovníka, často přes vícekolové pohovory.

Žádají peníze


Ne přímo. Šikovní podvodníci nevytahují od svých potenciálních obětí peníze napřed. Žádají je postupně, nenápadně, a na první pohled neškodně. Buď za věci, které budete potřebovat při práci nebo za pojištění notebooku, který vám slíbí na práci z domu. NIKDY nikomu takovýmto způsobem v podobné situaci neplaťte!

Některé "společnosti" nabízejí za vykonanou práci virtuální peníze. Ty se promění na reálné, až když dosáhnete určitý limit. Hádejte, kdy tento limit dosáhnete. Nikdy.

Chabé požadavky na zaměstnance


Podvodníci se snaží nabídky práce napsat co nejvíce uvěřitelně, např. tím, že uvádějí "požadavky na zaměstnance". Ty jsou však až překvapivě nenáročné, neboť je splňují téměř všichni: Musíte mít více než 18 let, Musíte mít připojení na internet… jak jinak byste četli jejich nabídku, kdybyste neměli připojení na internet?

Neprofesionální nabídka


Některé falešné nabídky jsou dobře napsané, ale mnoho z nich ne. Opravdové společnosti si najímají profesionály, kteří umí výborně psát. Pokud nabídka obsahuje gramatické chyby a překlepy, mějte se na pozoru.

Něco nesedí s informacemi o firmě


Než odsouhlasíte osobní pohovor, vyhledejte si všechny dostupné informace o společnosti. Pokud se jedná o skutečnou firmu, internet by měl o ní poskytovat dostatečné množství údajů. Samozřejmě, dostupné informace nezaručují, že se nejedná o podvod, ale pokud žádné nenajdete, zřejmě jste narazili na podvodníky.

Vsaďte na svoji intuici


Vyhledávání informací o firmě je spolehlivá obrana, ale podvodníci jsou častokrát mnohem vychytralejší. Pokud máte pocit, že s konkrétní nabídkou něco není v pořádku, vsaďte na svou intuici. Pokládejte otázky a dávejte si dobrý pozor na odpovědi. Zpomalte a s rozvahou pokračujte v "oťukávání" společnosti. Dobře zvažte, jestli jste už ve stadiu, kdy je bezpečné sdílet osobní informace.

Samozřejmě, ne všechny brigády přes internet jsou podvody. Práce z domu může být opravdu příjemná a pohodlná, pokud najdete tu správnou pozici. Takový způsob brigád využívají zejména studenti, maminky na mateřské dovolené a lidé, kteří mají problémy s dojížděním. Mohou to být například tyto brigády:

  • Copywriting - Psaní článků, blogů, tvorba obsahu pro web - Pokud máte vztah k psaní, určitě to zúročte právě takto. Zaměstnavatelé potřebují své weby zaplňovat nějakým obsahem a proč tedy nevyužít fakt, že jsou za to ochotni platit.
  • Překlady textů- Vhodná brigáda pro ty, kteří ovládají cizí jazyk, a nedělá jim problém předávat věci na čas. Nemusí jít zrovna o tlusté knihy, je třeba překládat různě krátké i dlouhé webové texty.
  • Psaní recenzí - Platí na celou oblast kultury přes knihy, filmy, divadla, opery atd.
  • Propagace reklamních produktů - Propagace oblečení, obuvi…
  • Práce s databází - Jednoduché nahazování údajů o výrobcích do databáze.
  • Vytváření webových stránek - Technicky náročnější brigáda přes internet, zaměstnavatel dostane zakázku a vy podle ní vytvoříte web např. pro e-shop s oblečením.
  • Programování z domu - Pokud ovládáte nějaké programovací jazyky jako PHP, SQL, CSS nebo HTML, máte možnost své znalosti zúročit i z domu.
  • Vyplňování dotazníků - Množství firem nabízí takový typ brigády. Přes internet budete hodnotit nejrůznější produkty a služby, testovat reklamní koncepty a vyjadřovat své názory k aktuálním společenským a politickým tématům.
Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?