PLATOVÉ OČEKÁVÁNÍ NA POHOVORU: JAK SPRÁVNĚ REAGOVAT?

Ikona hodin

4 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Jaké finanční ohodnocení si představujete? Otázka, která vždy donutí žaludek udělat pár salt, dokud ji mozek nezpracuje.

Nejsilnější motivací pro práci vždy byly a budou peníze. Přesto však otázka platu zůstává ošemetnou záležitostí. Na jedné straně vám jde o to, abyste vydělávali tolik, kolik si zasloužíte, ale zároveň si nechcete říct moc, aby vás nevyřadily ze zástupu uchazečů. Jak si tedy vyžádat plat?

Mějte to promyšlené

Než začnete vůbec přemýšlet nad odpovědí, položte si tyto otázky:

  • V jakém stádiu pohovoru jsem? Protože na tom, zda jste otázku dostali na papíře nebo během pohovoru, záleží míra přímočarosti vaší odpovědi.
  • Je výška platu fixní? Pokud se ucházíte o práci, která nenabízí rigidní (pevnou) strukturu platu, můžete zkusit vyjednávat.
  • Potřebuji odpovědět ihned? Pokud máte více času, můžete zkusit odpovědět na otázku nepřímo. Dokonce protiotázkou. Vždy však udejte důvod svého odbočení, protože personalista to může považovat za vyhýbání se odpovědi.
  • Jaká je průměrná mzda za danou práci? Než začnete vyjednávat o platu, musíte si udělat menší průzkum trhu. Bližší informace o práci vám pomohou určit adekvátní míru finančního ohodnocení.

Odpověď nemusí být vždy přímá

Jak jsme si již zmínili výše, na naši otázku se dá odpovědět i mírně vyhýbavě. Pokud je to možné, zkuste ve své odpovědi navázat na jiné souvislosti. Tento způsob však nevyužívejte při ostatních otázkách, které vám personalista položí. Můžete mu tedy odpovědět i protiotázkou.

Nepřímá odpověď: „Zjišťoval jsem si nějaké informace o této pracovní pozici na trhu, ale zdá se mi, že vaše společnost zohledňuje i jiné, interní faktory. Mohli byste mi říct něco víc o finančním hodnocení, které nabízíte za práci? "

Všimli jste si, jakým stylem jsme odpověděli? Namísto úplného odbočení jsme otázku otočili na personalistu. Nyní je jen na něm, jestli vám dá konkrétní výši platu a pokud ne, zkusíte to v dalším kole pohovoru.

Kdy je třeba být přímočarý

Vyhýbání odpovědi nemůžeme nikdy považovat za optimální řešení situace. Je tedy nejlepší mít vždy připravenou přímou odpověď. To znamená, že ještě před pohovorem si udělejte detailní průzkum dané pozice, abyste co nejpřesněji mohli trefit ideální výšku platu. Nemějte strach oslovit některé konkrétní pracovníky, nebo podobné firmy. Tímto způsobem se můžete snadno dopracovat k odpovědi, která může vypadat i takto:

Přímá odpověď: "Z průzkumu, který jsem si dělal při přípravě na pohovor, jsem zjistil, že průměrná mzda za tuto pracovní pozici se v Česku pohybuje mezi 17 000 až 19 000 Kč. Je to číslo, které jste měli na mysli i Vy? "

Takovým stylem se nejenže dopracujete k odpovědi, ale dáte i najevo, že jste se důkladně připravovali na pohovor.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?