DOBRÝ DEN, JSEM WORKOHOLIK….

Ikona hodin

4 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Obrázek autora článku

Tím Proplusco

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní? Jedním z rozhodujících rozdílů je, že pilný pracovník při své činnosti oplývá entuziasmem, zatímco workoholika pohání pocit viny a nepřetržité nutkání pracovat.

Workoholismus je obsedantně-kompulzivní porucha, která se u jednotlivce projevuje vytvářením přílišných požadavků, neschopností regulovat pracovní návyky a nadměrnou zálibou v práci na úkor jiných životních aktivit. Samozřejmě, že Workoholismus s sebou přináší řadu pozitivních výsledků, které však z dlouhodobého hlediska zastiňuje celou řadu nežádoucích negativních a destruktivních účinků.

Workoholismus je dobrý sluha, ale zlý pán


K pozitivním účinkům řadíme:
zvýšení platu, povýšení, status, který o vás říká, že jste zaneprázdněnější než ostatní.


K negativním účinkům řadíme
: problémy se spánkem, vysoký krevní tlak, nevolnost, deprese, přibírání a rakovina. Přepracovanost se výrazně podepisuje i na životě jednotlivce, zdraví a společenském životě.


Jsem workoholik. Co teď?


Pokud máte dojem, že jste workoholik nebo si prostě potřebujete trochu uspořádat život, přečtěte si několik rad o zdravém přístupu k práci:

  1. Odmítejte se cítit provinile, když nepracujete. Tento bod je nejdůležitější, a proto je na prvním místě.
  2. Postupně snižujte odpracované hodiny za týden. Vyhněte se radikálním změnám, volte pomaleji kroky v podobě určitých pravidel a zákazů, jako například „o víkendech nebudu pracovat". Své zákazy dodržujte i v případě, že byste se kvůli nim museli vzdát části své práce.
  3. Naplánujte si přesný čas na odpočinek, jak by to byla důležitá událost ve vašem deníku. Vyčleňte si krátký čas na zábavu každý den.
  4. Cvičte každý den. Jděte na procházku, rozvrhněte si pravidelný nenáročný strečink nebo zkuste nějaké jiné nestresové, nesoutěživé aktivity.
  5. Vyhněte se debatám o práci. Komunikujte s lidmi o věcech, které nesouvisí s prací.
  6. Zvolte si hobby, které kontrastuje s typem práce, kterou vykonáváte. Pokud v práci řešíte vysoce technické problémy, zkuste se věnovat koníčkům jako ruční práce, práce se dřevem nebo něco jednoduššího jako šití. Pokud provádíte práci uvnitř, vyběhněte ven a provádějte nějaké aktivity pod širým nebem, jako například zahrádkaření či cyklistika.
  7. Své volnočasové aktivity si vybírejte opatrně. Minimálně jednu sdílejte se svými příbuznými a rodinou.

Bavíme se tu o moderním typu závislosti, která (jako každá jiná závislost) má destruktivní účinky. Dlouhé pracovní hodiny s minimálním prostorem pro odpočinek, spánek a regeneraci vedou kromě vzrůstajícího stresu také k menší produktivitě, neefektivnosti, k zanedbávání sociálních vztahů a k pokřiveným hodnotám, kdy jednotlivec ztrácí přehled o tom, co je a co není správné.

Častokrát jsou workoholici ti poslední, kteří se dozvídají, že mají problém. Převládá u nich pocit, že jejich cena jako lidské bytosti závisí na tom, kolik jsou schopni v práci vyprodukovat.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti

Optimalizace výdajů v moderní konzumní společnosti je nezbytným předpokladem k ekonomickému přežití. Pokud jste nevyhráli ve sportce...