3 zásadní tipy, se kterými úspěšně obstojíte u pohovoru

Ikona hodin

6 min čtení

Ikona kalendáře

07.06.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Blíží se konec vašeho studia a uvažujete nad tím, co budete dělat dál? Ať už zvolíte stáž, absolventskou praxi nebo to rovnou zkusíte na HPP, připravili jsme si pro vás tipy, jak se připravit na první, druhý, ale i jakýkoliv další pohovor.


1. Jak se obléci na pohovor

Ne nadarmo se říká, že šaty dělají člověka. To ale neznamená, že si máte hrát na někoho, kým nejste. Mějte však na paměti, že svým oblékáním a vystupováním projevujete respekt vůči potenciálnímu zaměstnavateli. A také to o vás leccos vypoví. Vhodně zvolený outfit totiž může být pro zaměstnavatele signálem, zda zapadnete do jeho kolektivu, potažmo do firemní kultury. Některé firmy preferují moderní oblečení a mají rádi, když sledujete současné trendy. Jinde spíše dají na nadčasovou klasiku. Tak či onak byste si měli zjistit, jak se přibližně lidé ve vašem vysněném zaměstnání oblékají. Zkuste projít firemní sociální sítě, které mohou být lepším vodítkem než třeba firemní webové stránky.

Pokud na vás čeká zaměstnání, kde budete pracovat v uniformě, pak se při pohovoru vyplatí vsadit na klasiku a obléci se alespoň ve stylu smart casual (neformální styl). Samozřejmostí by měla být i případná úprava vlasů, či v případě žen jemný make-up.


2. Co si s sebou přinést na pohovor

Není na škodu vzít si s sebou svůj životopis, na který se můžete během pohovoru odvolávat. V případě, že je pro vaše budoucí zaměstnání relevantní vaše portfolio, vezměte ho s sebou, i když si to zaměstnavatel vyžádal už při přihlášce do výběrového řízení.

Samozřejmostí jsou doklady a pokud patříte ještě mezi studenty, vezměte si potvrzení o studiu. To abyste v případě úspěšného pohovoru mohli rovnou vyplnit potřebné dokumenty. Také vlastní papír a propiska, případně tablet či notebook může vypovídat o vaší proaktivitě a působit, že jste opravdu připraveni.


3. Jak se připravit na pohovor

Než se vydáte k pohovoru, zjistěte si co nejvíce informací o daném zaměstnavateli. Někteří personalisté prověřují připravenost svých kandidátů a zaměřují své dotazy i směrem k zaměstnavateli. Není na škodu, abyste s sebou měli vypsané informace z pracovního inzerátu. Pokud máte dotazy, sepište si je pokud možno předem, abyste na nic nezapomněli.

Které informace by vás mohly zajímat:

• Jaká je firemní politika? Mají předepsaný dress code, možná i interní kodex?
• Jaký systém benefitů firma nabízí? (například multisport karta, občerstvení na pracovišti, příspěvky na cestovní nebo i na bydlení)
Kolik dní dovolené budete moci čerpat? (nad rámec zákonem stanoveného limitu)
• Jaká forma spolupráce to bude? (dohoda, smlouva o pracovním poměru, smlouva o díle apod.)
• Budete pracovat v týmu nebo samostatně, případně obojí?
• Jaká je postupová politika ve firmě?
• Jaká je možnost růstu vaší mzdy?

Je důležité podotknout, že mzda zaměstnance vychází vždy (až na výjimky platů ve státní sféře) z domluvy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zkuste si zjistit výši průměrného platu na vaší pozici, abyste mohli případně vyjednávat.

Potřebujete pomoci při přípravě na pohovor? Ozvěte se nám. Pomůžeme vás nejen připravit na pohovor, ale najdeme vám práci, která vás bude bavit a naplňovat.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?