5 tipů, jak napsat motivační dopis, který neskončí v koši

Ikona hodin

6 min čtení

Ikona kalendáře

06.10.2020

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Pokud si hledáte zaměstnaní, určitě jste se už střetli s požadavkem na napsaní motivačního dopisu. Spousta lidí se tohoto požadavku lekne, případně motivační dopis považují za nutné zlo při ucházení se o zaměstnaní. Těchto 5 tipů Vás ale přesvědčí, že motivačním dopisem můžete výrazně zvýšit Vaše šance k získání vytoužené práce.


1. Zjistěte si o vašem potenciálním zaměstnavateli co nejvíc a motivační dopis tomu přizpůsobte

Určitě nemusíme zvlášť zdůrazňovat, že s jedním „univerzálním motivačním dopisem“ dnes už určitě neuspějete. Personalisti tento typ motivačního dopisu velmi rychle odhalí a dříve, než se dostanou na jeho konec, přistane Váš dopis, po krátkém plachtění ve vzduchu, v odpadkovém koši. Pokud máte upřímný zájem o pracovní pozici, zjistěte si co nejvíc informací o zaměstnavatelovi a přizpůsobte tomu Váš motivační dopis, nezapomeňte samozřejmě i na správné oslovení.

Jak na to? Zkuste se zamyslet nad tím, jak se konkrétní firma prezentuje, jakým způsobem komunikuje na svém webu či na sociálních sítích. Podívejte se na jejich reklamy, případně si zkuste najít rozhovor s představitelem této firmy. Jinak bude vypadat motivační dopis na pozici v reklamní agentuře a jinak na pozici firemního právníka v nadnárodní společnosti.


2. Vzbuďte zájem a vyhněte se otřepaným frázím

Myslete na to, že personalisti čtou denně někdy až desítky motivačních dopisů. Věřte či ne, často v nich čtou dokola to samé. Vyhněte se proto otřepaným „klišé“ o tom, jak jste perfektním týmovým hráčem se smyslem pro detail. Zkuste to jinak, originálněji.

Jak na to? Důležitý je první dojem, proto si úvod motivačního dopisu dobře promyslete. Používejte spíše kratší věty a vyhněte se příliš dlouhým souvětím. Nebojte se už na začátku upozornit na svoje hlavní přednosti, případně některou ze svých životních vášní. Nezapomeňte jasně napsat, jaký přínos budete mít pro firmu či Vaše poslední zkušenosti.


3. Vyzdvihněte svoje silné stránky, ale rozumně

Mít perfektně napsaný motivační dopis neznamená, že bude plný superlativ. Teda, pokud nejste minimálně superman. Před sepsáním si na kus papíru napište Vaše silné stránky a seřaďte si je podle důležitosti pro konkrétní pracovní pozici. V motivačním dopise tyto svoje vlastnosti vhodným způsobem vyzdvihněte. Určitě však nelžete ani příliš nepřehánějte.


4. Přidejte do motivačního dopisu kus Vaší osobnosti

Myslete na to, že jelikož životopis je zpravidla jen seznamem Vašeho vzdělaní, pracovních zkušeností a zájmů, motivační dopis je právě tím prostorem, který ještě před pracovním pohovorem můžete využít na Vaší osobní prezentaci. S klidem tedy napište i něco, co vás vystihuje. Přidat můžete i to, jak jste doteď vnímali společnost, o jejíž práci se ucházíte. Hlásíte se například na pracovní pozici do banky, které jste zároveň i klientem? Vůbec není problém, pokud to v motivačním dopise zmíníte. 


5. Nezapomeňte na správnou gramatiku a přehlednost celého textu

Poté, kdy už máte vymyšlený text, je důležité provést kontrolu, důležitá je 100 %-ní gramatika. Pokud si nejste jistí, radši si dejte motivační dopis někým zkontrolovat. Myslete i na to, že motivační dopis musí mít správnou formu a být dobře čitelný. Měl by být dlouhý maximálně na jednu stranu A4. Text rozdělte do kratších odstavců tak, aby měl každý odstavec 4-5 řádků. Použijte přiměřeně velké a hlavně čitelné písmo, i když obsahově budete mít skvělý text, určitě se žádnému personalistovi nebude chtít hledat lupa. Na typ písma Comic Sans opravdu radši zapomeňte!

Na závěr jen dodáme, že motivační dopis Vám má při ucházení o konkrétní pracovní pozici pomoct a ne Vás vystrašit. Využijte ho proto maximálně ve Váš prospěch a nebojte se projevit.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?