7 důvodu, proč neustálé stěžování vytváří toxické pracovní prostředí

Ikona hodin

6 min čtení

Ikona kalendáře

25.02.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

V pracovním kolektivu je to někdy docela náročné. Možná i vy máte mezi sebou v práci lidí, kteří se jen neustále na něco stěžují a svým negativismem vám vždy spolehlivě zkazí náladu. Neustálé stěžování se na pracovišti vytváří toxické prostředí, které ovlivní nejen váš pracovní výkon, ale dokonale vám znechutí možná i to, co jste dosud měli rádi. Podívali jsme se na to, proč se vyplatí vyhnout se chronickému stěžování.

Hned na úvod podotkneme, že je zcela normální vyjádřit svou nespokojenost. Stěžování se, stejně jako vychloubání či jiné projevy emocí prostě patří k běžnému životu. Není nic špatného na tom, pokud si chcete postěžovat a vyjádřit svou nespokojenost s něčím, co se vám nelíbí.

Chronické stěžování je už kontraproduktivní. V ničem vám nepomůže, a naopak celou situaci na pracovišti ještě zhorší. Toto je 7 důvodů, proč chronické stěžování se zhoršuje pracovní prostředí a ničemu nepomáhá. Na závěr jsme pro vás připravili tipy, jak s projevy nespokojenosti i opravdu něčeho dosáhnout.


1. Věci vypadají horší, než ve skutečnosti jsou

Pokud v zaměstnání z každé strany slyšíte jen stěžování, nakonec i vy získáte pocit, že ať už se stane cokoliv, všechno je špatně. Pokud si lidé stěžují, přirozeně se zaměřují jen na to nejhorší, co podpoří jejich stížnosti. Pokud se zaměříte jen na to negativní, pak skutečně všechno, i to co je jinak pozitivní, si automaticky vyhodnotíte jako špatné.


2. Stává se doslova zlozvykům

Prostředí, ve kterém si všichni jen stěžují není jen "nakažlivé", ale chronickým reptáním se může velmi snadno stát vaším zlozvykem, který si následně můžete přenést do partie kamarádů, případně domů. A přece nechcete, aby vás vaši blízcí vnímali jako mrzouta.


3. Podporuje špatné vztahy na pracovišti

V toxickém pracovním prostředí zpravidla nevznikají dobré mezilidské vztahy. Lidé, kteří si na všechno stěžují společně většinou drží spolu a stávají se "bojovníky proti všemu". Následně od každého očekávají, že se bude stěžovat spolu s nimi.


4. Brzdí vás v seberozvoje

Pro jakýkoliv seberozvoj je důležitá určitá míra pozitivního myšlení a motivace. Pokud se budete stále na něco stěžovat, případně se něčím "užírat", daleko se nedostanete. Proto nepromrhejte svůj potenciál jen kvůli tomu, že se budete stále na něco stěžovat.


5. Budí ve vás pesimismus

Jak jsme již výše naznačili, chroničtí stěžovatelé vnímají prakticky vše negativní a mají tendenci zveličovat. Je zcela přirozené, pokud takové nálady na pracovišti u vás spustí pesimistický postoj ke všemu kolem vás. Utrpět může nejen váš pracovní výkon ale i soukromý život.


6. Zabíjí inovace

Toxické pracovní prostředí doslova zabíjí jakékoliv inovace a snahy změnit něco k lepšímu. Uznání okolí se vám tak či tak nedostane a proč vlastně vůbec něco zkoušet zlepšit, když i tak nic nefunguje?

 

7. Vyjadřuje podporu škarohlíd

Víte, jak se zalíbíte chronickému stěžovateli? Tak, že se budete stěžovat ještě více. S pozitivním myšlením v tomto směru nepochodíte a chronický stěžovatel se na vás bude dívat jako na naivního nebo rovnou hloupého, člověka.


Jak si pomoci?

Na závěr několik tipů, které vám pomohou vyrovnat se v práci s chronickým stěžováním, ať už přímo vašim nebo vašeho okolí. Jak jsme již výše naznačili, postěžovat se je zcela přirozené, třeba na to však jít s rozumem. Uvědomte si, že konstruktivní stížnost může mnohdy posunout věci vpřed.

Pokud na pracovišti narazíte na problém, postěžujte se, ale tak, že vaše stížnost pomůže daný problém vyřešit. Nestěžujte se tedy někomu, kdo danou věc vyřešit neví, případně na ni nemá kompetence. Obrátit se můžete i přímo na zaměstnavatele. Kromě samotné stížnosti si vždy připravte i konstruktivní a reálný návrh, jak by bylo možné určitý problém řešit.

Pomoci si ale můžete i změnou myšlení. Snažte se na každém problému najít alespoň něco trošku pozitivní a zaměřte se na to. Sami se trénujte v pozitivním myšlení a hledání pozitivních stránek v zdánlivě beznadějných situacích. Mít špatný den může mít každý, ale ne každý si z něj umí vzít to pozitivní.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?