7 tipů, jak se připravit na vysněnou práci již během školy

Ikona hodin

7 min čtení

Ikona kalendáře

14.06.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Začít řešit práci až po skončení studia není ideální cesta. Respektive je to zaručená cesta na pracovní úřad. Mít v ruce červený diplom a ovládat cizí jazyk dnes už prostě nestačí. Pokud chcete najít skvělé uplatnění ihned po škole, vaše cesta začíná už při studiu. Přečtěte si našich 7 tipů, které vám pomohou přejít ze studia rovnou do parádního zaměstnání.

Co zajímá zaměstnavatele?

Jak jsme nastínili výše, zaměstnavatelé na skvělý prospěch už dávno neslyší. Nebo ano, ale pokud není nic k tomu, je to málo. Zaměstnavatelé chtějí vědět, zda zapadnete mezi jejich kolektiv, zda jste připraveni pracovat v jejich firmě a v rámci týmu a také jaké máte zkušenosti, přestože jste sotva dostali do rukou diplom. Jak tedy na to, abyste v očích zaměstnavatelů zazářili?

1. Budujte si vlastní online image

Pohybujete se často na internetu? Zřejmě zbytečná otázka. Pokud trávíte čas na sociálních sítích, využijte to ve svůj prospěch. Ty totiž skrývají nejednu příležitost. Budujte svou značku a myslete na to, jak se prezentujete. Věnujte se oblastem, které vás zajímají, snažte se je využít ve svůj prospěch. Nezapomeňte, že na sociálních sítích nejsou jen vaši přátelé a vrstevníci. Také personalisté se dnes často dívají na sociální sítě kandidátů, tak si nepokazte první dojem.

2. Pracujte na svém rozvoji

Disponujete schopnostmi, díky kterým vás okolí obdivuje? Děláte něco, co vás baví, a mohlo by to souviset s budoucím zaměstnáním? Uvědomte si to a pracujte na svém rozvoji. Pokud máte talent ve více oblastech, spojte je a kombinujte. Navíc všeobecný přehled představuje plusové body u každého zaměstnavatele.

3. Navazujte kontakty a budujte vztahy

Věděli jste, že spousta pracovních a obchodních vztahů a spojení vzniká díky tomu, že se dotyční znali ještě z dob svých studií? Myslete na to. Pokud máte možnost jít někam na stáž, jděte do toho. Nebo pokud máte kolem sebe šikovné lidi, držte se jich a ukažte jim své silné stránky. Nejlepší vztahy se tvoří v neformálním prostředí. Nikdy nevíte, kdo z nich se v budoucnu může na vás obrátit.



4. Staňte se lídry

Pokud není leadership v rámci týmu pro vás to pravé ořechové, zaměřte se na to stát se lídrem v oblasti, ve které chcete působit. A také se naučte fungovat v rámci týmu. Nesmí vám chybět jistá dávka empatie. Dále pracujte na své zodpovědnosti a schopnosti si organizovat práci a čas. I na tom se dá zapracovat. 

5. Vzdělávejte se v digitální oblasti

Věděli jste, že více než 80 % pracovních příležitostí bude brzy digitálních? Souvisí to s prvním bodem, takže kromě budování své image pracujte na rozvoji svých schopností pohybovat se v digitálním prostředí. Platí, že čím lépe budete ovládat digitální sféru, tím lepší práci si najdete.

6. Nebojte se změnit zaměření

Vybrali jste si při studiu špatný obor nebo nenaplňuje daný obor vaše představy? Máte v podstatě dvě možnosti. Kousnout se a dokončit, co jste začali, nebo začít znovu jinde. Nebojte se změny. Stejné je to se zaměstnáním. Pokud budete dělat něco, co vás nenaplňuje, zpravidla v tom nebudete úspěšní. Změna může být impulsem, abyste šli úspěchu naproti.

7. Naučte se přijmout prohru

Jistě jste se během své studijní cesty setkali s neúspěchy. Pravděpodobně vás něco podobného čeká i v životě profesním. Svět se ale nezboří. Každý dělá chyby. Je ale potřeba se z nich poučit a v budoucnu je využít ve svůj prospěch. Nebojte se o svých přešlapech mluvit. Ukáže to vaši sílu, což může i ovlivnit rozhodování vašeho budoucího zaměstnavatele. 


Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?