JAK NAPSAT KVALITNÍ MOTIVAČNÝ DOPIS V ANGLICKÉM JAZYCE

Ikona hodin

5 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Obrázek autora článku

Tím Proplusco

Chcete napsat kvalitní motivační dopis v anglickém jazyce? Napište ho v češtině a přeložte do angličtiny.

Nejprve přejdeme k náležitostem motivačního dopisu, objasníme si některé formální prvky, které využijete při překladu. Základem je bezchybně uvedená adresa. Motivační dopis v anglickém jazyce používá oslovení:  Dear Sir nebo Dear Madam. V případě, že ho adresujete fyzické osobě, před jménem uveďte zkratky: Mr (pán), Miss (slečna) nebo Ms (paní nebo slečna) – používá se, pokud nevíte, zda jde o vdanou ženu nebo svobodnou slečnu, Messrs (firma) – se používá u firem, které mají ve svém názvu nejméně dvě příjmení nebo jedno příjmení a dodatek and Co. Bros (Brothers) - bratři, Ltd (Limited) - společnost s ručením omezeným. Při psaní adresy se postupuje následovně: číslo domu, ulice, město, země, PSČ. Vše se píše svisle, řádky se nevynechávají, nepíší se tečky ani čárky. Datum se píše následovně: 14 June 2015, 14th June 2015. Přílohy mají v angličtině název Enclosure, ale lze použít i zkratky Encl, Encs, enc. Na konci se uvádí pozdrav ve formě: Yours sincerely, Sincerely yours nebo Yours truly. Často se uvádí pouze Sincerely. Samozřejmě, že překlad musí být bezchybný, vyjadřování a použité slova musí být přizpůsobeny úrovni angličtiny, která je žádaná při dané pracovní pozici

Kromě toho je nutné dodržovat strukturu motivačního dopisu, nevynechat údaje, které jsou povinné, a naopak, vynechat ty nepotřebné. Nemusíte například vzpomínat všechny vaše záliby, zvlášť pokud působí průměrně. Motivační dopis není shluk obecných frází, ale konkrétních údajů, kterými se nabízíte konkrétnímu zaměstnavateli. Při rozesílání stejných motivačních dopisů v anglickém jazyce do více zaměstnání se vytrácí jejich osobitost a individualita. V některých situacích nahrazuje motivační dopis doprovodný e-mail, proto byste si na něm měli dát záležet.

Přesto, že by měl být motivační dopis kratší, je třeba zachovávat jeho vnitřní strukturu a formu. Je třeba zaujmout hned v úvodu. Je působivé ovládat většinu informací o firmě, co se vám jednoznačně bude hodit i na osobním pohovoru. Úvodu nevěnujte více než 5 řádků. Významnější část je totiž jádro, ve kterém budete muset vytáhnout všechny vaše "trumfy" za účelem vytvoření co nejpůsobivějšího dojmu. Vyjděte s kůží na trh. Vy jste přesně ten uchazeč, kterého hledají. Schopnost přesvědčit sama sebe, že danou pozici zcela určitě získáte, je základ nejen pro motivační dopis, ale i pro následný pohovor. Upřímně vyzvedněte své přednosti, stůjte si za svými silnými stránkami a nepřestávejte být sebevědomý. Vše však s mírou. Na závěr zvolte přívětivé a pozitivní slova, protože právě tato část formuje ucelený dojem. Motivační dopis je natolik důležitým dokumentem, že jeho důsledné vypracování vám může zaručit úspěch u potencionálního zaměstnavatele.

Kvalitní motivační list v anglickém jazyce může vypadat například takto:

Cover Letter 

Josef Mrkvička

 

7 Hlavní Street

Praha 940 02

      ČR

15th June

Veronika Malá

3 Dlouhá

841 05 London

Great Britain

Dear Sirs,

I’m applying for the position of web designer, which was advertised June 13th, 2015 at your company’s website. I’m very interested in this position.

Two years ago I finished the studies at the Slovak University of Technology in Bratislava, at the Faculty of Informatics and Information Technologies. According to your advertisement, your position requires person with computer skills, especially programming in Java, SQL and C++. These skills I earned during my working experience, which include position for IBM in Bratislava. Since I have been working for this company for 3 years, I gained valuable experience and various skills. This experience could help me in performing of the responsibilities resulting from this position.

 

 

 

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?