JAK SE NENECHAT OKLAMAT PŘI HLEDANÍ PRÁCE V ZAHRANIČÍ

Ikona kategorií
Ikona hodin

3 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Obrázek autora článku

Tím Proplusco

Letní měsíce s sebou přináší i práci pro studenty v zahraničí. Zejména v letním období je tato práce velmi oblíbená a rozšířená. Začínají prázdniny a studenti mají spoustu volného času, tak proč ho nevyužít? Zahraničí jako zdroj výdělku nese s sebou různé komplikace a nové, dosud nepoznané situace. Z počátku to může být obtížné, protože je pro vás vše nové. Lidé se ocitají v jiném státě a používají jiný, než mateřský jazyk. Lidé by proto neměly obávat nových a neprobádaných skutečností.

V rámci zaměstnání v zahraničí jsou nápomocné různé agentury ať už pro studenty nebo pro běžné potenciální zaměstnance. Ty vám pomohou pochopit situaci na trhu a nabídnou nové pracovní příležitosti ,,šité" na míru. V rámci těchto letních brigád je velmi rozšířená pozice au-pair, také sezónní práce jako například sběr ovoce a zeleniny jako i obor kuchař, číšník nebo i delegáti a animátoři cestovních kanceláří. Během trvání brigády lze také absolvovat i kurz cizího jazyka, jehož vědomost výrazně napomůže k životu v daném státě. Seznam agentur je uveden na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pokud se uchazeči o zaměstnání rozhodnou, že nevyužijí služby agentur a jdou pracovat do zahraničí tzv. na vlastní pěst, je třeba, aby pamatovali na různé věci. Jako například pojištění, finanční rezerva či rozdělení peněz do více zavazadel pro případ krádeže. Tyto typy se mohou osvědčit víc, než byste čekali. Nikdy nevíte, co nebo kdo může na vás číhat, zvláště když svou pozornost věnujete cestování, památkám a mapě. Jednoduše jste turisté v cizím městě a státě, a tak je ostražitost na prvním místě. Pečlivé prostudování pracovní smlouvy také patří k hlavním zásadám. Právě proto je důležité znát cizí jazyk nebo si nechat poradit od pracovní agentury. V případné kolize názorů je třeba si vše předem vyříkat, taktéž je velmi důležité prověření budoucího zaměstnavatele ať už telefonicky nebo pomocí recenzí. Pomoci vám mohou i vaši známí, od kterých získáte informace (pokud již u potenciálního zaměstnavatele mají nějakou zkušenost). Je třeba se také ujistit, zda máte cestovní pas nebo občanský průkaz, povolení, které vyžaduje daný stát nebo pracovní místo. Také je důležité si nachystat úředně ověřené a přeložené doklady o vzdělání, kontakt na velvyslanectví a jízdenky anebo letenky.

 

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?