Jak se připravit na pohovor v angličtině?

Ikona hodin

6 min čtení

Ikona kalendáře

29.09.2020

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Pohovor v angličtině je náročný, ale každopádně nemusí být stresující. Samozřejmě, pokud se na něj dobře připravíte. Nemusíte být však rovnou „native speaker“. Zaměstnavatel to většinou ani nevyžaduje.

Pokavad ovládáte angličtinu na komunikační úrovni, bez obav přistupte k pohovoru. Přinášíme několik otázek, které mohou zaznít. Jsou to otázky, které se na pohovorech opakují nejčastěji a dají se předvídat. Proto doporučíme se na ně dopředu připravit. Když budete vědět, co můžete očekávat, stres z Vás spadne: V průběhu pohovoru nezapomeňte na dobrou náladu, pozitivní přístup a sebevědomí. Vždy odpovídejte stručně, ale adekvátně.

 

Připravte se na první otázku: „Can you tell me something about yourself?“ 

První otázka na pohovoru v angličtině je většinou vždy ta samá. Zaměstnavatel bude chtít, aby jste mu pověděli něco o sobě. Proto si nachystejte adekvátní odpověď. Natrénujte si ji před zrcadlem. Pamatujte si, je dobré sázet na první dojem a mít ve svůj projev důvěru. Důležité je, aby odpověď nebyla “strojená“ a “naučená”, ale uvolněná. Nemusí být všechno gramaticky stoprocentně správně, je lepší, když Vaše odpověď působí autenticky. Personalisti o uchazeče, kteří odpovědi recitují, zájem nemají.

 

Zapomeňte na otřepané fráze

Pozor, žádné fráze, mluvte přirozeně. Personalista chce od Vás slyšet, kde jste pracovali a jaké jsou Vaše pracovní zkušenosti. Začátek pohovoru je velmi důležitý, proto se důkladně připravte. Neodbočujte od tématu. Stává se, že uchazeči na pohovoru mluví „mimo téma“, jen aby ukázali, že anglicky mluvit umí. Pro personalistu je však důležitá nejen Vaše angličtina, ale také to, zda víte zareagovat na otázky, týkajíce se konkrétní oblasti.

Dojem můžete na pohovoru udělat i tím, že využijete souvětí. Mluvte nejen o zkušenostech, ale též mluvte o tom, proč jste se rozhodli pro danou firmu. Co se Vám na ní líbí, co Vás láká.

 

Na jaké další otázky v angličtině se mám připravit?

What kind of previous jobs have you had? 

What have you learned from your mistakes? 

What do you expect from a supervisor?

What are your salary expectations?

What are your strengths / weaknesses?

Personalista, který povede interview v angličtině se bude ptát na Vaše zkušenosti, či představu o platu. Pokud umíte správně používat trpné rody, využijte je. Pozor si dejte na správné časy. Pozorně poslouchejte otázky. Mohou se týkat minulosti i buducnosti. Proto vždy zvažte, jak odpovíte. Zopakujte si předpřítomný čas a budoucí čas.

 

Personalista vás nechce nachytat, ale zjistit, co víte a zda se na práci hodíte

Mějte vždy na paměti, že personalista se chce od Vás dozvědět co nejvíc, aby mohl udělat správné rozhodnutí. Pokud působíte přirozeně, jste blíže k vytoužené práci. Personalisti doporučují před pohovorem v angličtině několik hodin sledovat filmy v angličtině, přečíst si anglický text či popovídat si s někým v angličtině – ale uvolněně.

 

Na toto nezapoměňte při přípravě na pohovor v angličtině

Zopakujte si časy

Připravte si základní údaje o Vás v angličtině

Vyzdvihněte Vaše silné stránky, neopomeňte ale i slabé

Zjistěte si údaje o firmě, kam se hlásíte

V den pohovoru buďte naladěni na anglický mód

Mluvte anglicky, sledujte film v angličtině, čtěte nahlas anglicky

Zkuste si pohovor v angličtině na nečisto před zrcadlem

Myslete pozitivně

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?