Láska na pracovišti. Dobrý nápad nebo problém?

Ikona hodin

6 min čtení

Ikona kalendáře

22.07.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Lásce se poručit nedá. Navíc člověk stráví přibližně dvě třetiny svého života v práci, tak je velice pravděpodobné, že v práci narazíte na někoho, s kým si budete rozumět natolik, až přeskočí jiskra. Ale je láska na pracovišti dobrý nápad? A co když se vztah rozpadne?

Vztahy na pracovišti dříve vs dnes

Dříve pracovní smlouvy dokonce obsahovaly „doporučení” nenavazovat v práci jiné než přátelské vztahy. Dnes to firmy nejen že nezakazují, ale některé to doporučují. Proč? Jednoduše to využívají ve svůj prospěch. Některé firmy jsou přesvědčeny o tom, že v případě, že je pár šťastný, odrazí se to pozitivně na pracovní morálce, což může motivovat k lepším výkonům i další zaměstnance.

Může vztah v práci fungovat?

Vás ale spíše bude zajímat, zda bude fungovat váš vztah, než že vám to půjde podstatně lépe v práci. Ano, fungovat může. Závisí to ale na spoustě okolností. Je totiž potřeba společně se domluvit na jasných pravidlech, jak se budete v práci i po práci k sobě chovat. Cílem je dospět ke stavu, který bude pro vás pro oba maximálně komfortní.

V rámci pracovního kolektivu si můžete zvolit cestu utajeného vztahu. Dlouhodobé utajení vztahu je však zpravidla neudržitelné. Zvlášť když pak pracujete ve stejné směně, týmu, kanceláři nebo na jednom oddělení. Ignorovat se navzájem nevěstí nic dobrého. A naopak pokud se rozhodnete o vztahu kolegům říct, měli byste pro to najít vhodnou dobu. Váš vztah by v danou dobu neměl být jen úlet, ale už byste ho měli oba považovat za vážný. Na druhou stranu nečekejte příliš dlouho, protože někteří kolegové to mohou tušit předem. Tak je dobré být k nim upřímný a zbytečně jim nelhat, když se například sami zeptají.

Výhody a nevýhody vztahu na pracovišti

Je téměř jasné, že se v případě lásky nebudete rozhodovat racionálně, protože srdci se přece nedá poroučet. Ale i tak tu pro vás máme základní výhody a nevýhody vztahů na pracovišti. Nejprve začneme výhodami:

• jezdíte společně do práce i domu
• máte společné přátele z řad kolegů
• trávíte spolu více času
• víte předem, jak se protějšek chová ve stresových situacích

A jak to vypadá s nevýhodami?

• jediným společným tématem se stává často práce
• taháte si kvůli tomu starosti z práce domu
• láska často ovlivňuje vaše pracovní rozhodování
• někdy jste spolu až příliš často, což u některých párů není dobré
• nemusíte kvůli roli v týmu dostat dovolenou ve společný termín
• někteří začnou příliš žárlit na jiné kolegy
• v případě ukončení vztahu dochází k narušení atmosféry v kolektivu

Vztah s nadřízeným? Raději ne

Vztah, který vám snad nikdo nedoporučí, je vztah s nadřízeným. Nakonec to není dobré ani pro jednu stranu. Zejména pak kvůli reakcím kolektivu, který bude přesvědčen, že je podřízený protěžován a má vše „zadarmo”. A nadřízený naopak může ztratit svou autoritu. Vztah s nadřízeným by mohl fungovat za předpokladu, že se vy nebo váš protějšek necháte dříve či později přeřadit do jiného oddělení.

Kdy nastává problém

Samotné vztahy na pracovišti až takový problém nepředstavují. Tedy pokud máte jasně vymezená pravidla, jak se na pracovišti i doma chovat. Hlavní problém nastává ve chvíli, kdy se pár rozejde. Často totiž jeden z páru nedokáže udržet své emoce a někdy se dlouhodobě trápí, což se projeví nejen na pracovních výkonech, ale také na atmosféře v kolektivu. Ve většině případů to pak dopadá tak, že jeden z páru zaměstnání opustí.

Má smysl do toho jít?

Objektivně se to posoudit nedá. Ale doporučujeme vám i přes zamilovanost a růžové brýle zhodnotit případné následky, když by to nedopadlo dobře. Již mnohokrát se stalo, že kvůli nefungujícímu vztahu na pracovišti někdo zahodil několik let budování kariéry v rámci jedné firmy. A to může být škoda.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?