Naučte se říkat ne. Pomůže vám to

Ikona hodin

7 min čtení

Ikona kalendáře

26.05.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Představa, že někoho odmítnete, může být pro vás stresující. Bojíte se, že odmítnutím urazíte kolegy, přijdete o přátele nebo třeba rozzlobíte své rodiče. Mnozí z vás mají jistě slovo „NE” napsané na své pomyslné černé listině. Přitom říct někomu ne může být osvobozující pro obě strany. Podívejte se na náš návod, jak na to.


Doprovoďte odmítnutí zdvořilostí

Buďte zdvořilí. Můžete použít některou ze zdvořilostních frází, abyste oddálili svou odpověď a připravili tazatele na odmítnutí, případně abyste získali ještě trochu času na rozhodování.

Například:

„Popřemýšlím o tom a rád/a se Vám k tomu vyjádřím později.”

„Podívám se do svého diáře a ozvu se Vám.”


Jakmile dojde na finální rozhodnutí, opět nezapomeňte na zdvořilost. Odmítnutí doprovoďte zdvořilostní frází nebo komplimentem.

Například:

„Rád bych Vám pomohl/a, ale už bohužel něco mám.”

„To zní moc fajn, ale už jsem bohužel něco slíbil/a.”


Uvidíte, že se sami budete cítit lépe, pokud odmítnete zdvořile. Nezapomeňte ale říct jasné ne, abyste dali najevo, že bude zbytečné vás dále přesvědčovat. Někteří však neberou ne jako odpověď, k tomu se ale dostaneme později. 


Nastavte si limity

Pokud nechcete něco udělat, samozřejmě nemusíte. Pro odmítnutí je ale dobré mít nějaký pádný důvod či argument. Zároveň si můžete nastavit své osobní limity, přes které jednoduše nepůjdete. Nesrovnávejte své limity s ostatními. Mohlo by vás to vést k tomu, abyste je posouvali a tím oddalovali odmítnutí. Nastavte si své hranice, co jste schopni ještě udělat a co už nikoliv. Stanovením limitu se vyhnete případnému pocitu viny při vašem odmítnutí.


Dejte si pozor na ty, pro které ne není odpověď

Někdo se prostě nedá a nebere ne jako odpověď. Proto je důležité si při odmítnutí stát za svým rozhodnutím. Je možné, že se vás odmítnutý pokusí přesvědčovat a změnit váš názor. Ale pokud to překročilo vaše osobně nastavené limity viz výše, nenechte se. Jednou z přesvědčovacích technik je právě pokus vyvolat ve vás pocit viny. Ale i v tomto by vám mohl pomoci předchozí krok. Jakmile někomu svolíte například při výpomoci v práci, můžete se dostat do začarovaného kruhu a stát se otrokem svých slibů.


Trénujte si odmítnutí

Možná to zní zvláštně, ale ve skutečnosti je třeba odmítnutí procvičovat. Klidně se postavte se před zrcadlo a vyzkoušejte vyslovit důrazné ne. Zpočátku můžete pocítit trochu nervozity. Cvičení můžete opakovat, nebo si můžete nahlas procvičit celé odmítnutí včetně dotazu a zdvořilostní fráze. Jakmile to z vašich úst půjde přesvědčivě, máte skoro vyhráno.


Řekněte NE

Mnoho lidí instinktivně a automaticky reaguje kladnou odpovědí, když je někdo požádá o laskavost. Mějte na paměti, že nemusíte vždy se vším souhlasit. Řekněte ne. Protože absence odmítnutí může mít negativní následky i pro vaše duševní zdraví. Tímto způsobem snadno dovolíte druhým, aby využívali vaši ochotu nebo neschopnost říci ne. Pokud budete provádět mnoho věcí, které ve skutečnosti dělat nechcete, nezbyde vám čas na své aktivity a na věci, které se vám opravdu líbí a dělají vám radost. 


Tak jde to, nebo ne?

Být schopen asertivně jednat, je velmi důležité. Vše je jen o stanovení hranic. Pokud chcete žít zdravější a šťastnější život, jednoduše odmítněte. Na zdvořilém odmítnutí, které má své důvody včetně těch osobních, není nic sobeckého. Protože vyslovením ne okolnostem, které ve svém životě nechcete, říkáte ano sobě a věcem, které v životě chcete. A to je konec konců to nejdůležitější.


Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?