NEZÍSKALI JSTE PO DOBU ŠKOLY ZKUŠENOSTI? VYZKOUŠEJTE ABSOLVENTSKOU PRAXI!

Ikona hodin

4 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Hledání práce bývá dlouhý a problematický proces. Obzvláště, pokud nemáte žádné zkušenosti. No a na to, abyste nějaké získali, potřebujete práci. Z tohoto začarovaného kruhu existuje cesta ven, stačí jen sledovat značku s nápisem "absolventská praxe".

Pro všechny studenty, čerstvé absolventy nebo lidi, kteří uvažují nad změnou kariéry je právě absolventská praxe ideálním řešením. Zaměstnavatelé, kteří ji nabízejí, berou lidi i s minimálními nebo žádnými zkušenostmi. Ještě větší šanci na praxi máte v případě, že jste ochotni pracovat zadarmo. Na konci dne však benefity vyplývající z absolventské praxe zastiňují jakoukoli finanční odměnu.

Studnice drahocenných zkušeností

Absolventská praxe poskytuje možnost prvního "zašpinění rukou", které nezískáte ve školních lavicích. Lidé bez zkušeností nejsou většinou vyhledávanými kandidáty, ale firmy jsou ochotny žadatele trénovat a opatřit jim praxi, kterou potřebují na stabilní zaměstnání.

Získání nových / broušení starých zručností

Objevte své silné a slabé stránky v pracovním prostředí, ve kterém jste neustále konfrontováni se zpětnou vazbou od nadřízeného. Absolventská praxe je unikátní šance na sebezdokonalování, která se vám už nikdy v životě nemusí naskytnout. Během práce bojujete se svými nedostatky, vyhledáváte nové informace. Hlavně se ptejte, zkoumejte, a nemějte strach trochu riskovat.

Jednou nohou v zaměstnání

Dalším benefitem absolventské praxe je, že zaměstnavatelé na vás vzhlížejí jako na budoucí zaměstnance na plný úvazek. Váš pobyt ve společnosti si můžete představit jako velmi dlouhý pracovní pohovor, na jehož konci budete plně způsobilý k práci. Na pozadí toho, jak si "oťukáváte" firmu, si firma "oťukává" vás.

Nabírání odvahy

V pracovním prostředí člověk začíná ztrácet zábrany, komunikuje s lidmi a pomalu se "do toho dostává". Ba co víc, pokud disponujete působivým životopisem, budete ještě více sebevědomí ve svých činech. Pokud se vás zaměstnavatel po absolventské praxi zeptá, jestli vám práce něco dala, neodpovíte: „hmm, ano, asi bych to zvládl dělat," ale „rozhodně ano," a podpoříte své tvrzení příklady.

Vhodnost pracovní pozice

Pokud jste na pochybách s výběrem vhodné pracovní pozice, absolventská praxe vám pomůže zaměstnání odzkoušet. Bez jakýchkoliv dlouhodobých závazků se tak můžete přesvědčit o tom, zda je práce opravdu pro vás.

Kdo nabízí absolventskou praxi?

Nouze o společnosti, které nabízejí a zprostředkovávají absolventskou praxi, opravdu nehrozí. Jednoduchým "googlovaním" je možné se dopracovat k domácí, ale i zahraniční práci pro absolventy, studenty, nebo lidi, kteří uvažují nad změnou kariéry. Široké spektrum pracovních pozic v oblasti administrativy, personalistiky, logistiky, a jiných, nabízejí velké organizace jako například AIESEC. Samozřejmě, je jich v Česku více než dost, a tedy je možné si vybírat i podle oblasti vašeho zájmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?