Výhody vs nevýhody práce v agentuře

Ikona hodin

5 min čtení

Ikona kalendáře

09.08.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Kolem práce přes agenturu koluje velká spousta faktů a mýtů, takže není lehké se v tom vyznat. On totiž i existuje rozdíl mezi pracovní a personální agenturou. Pracovat přes agenturu může pro vás znamenat spoustu výhod a pro některé také řadu nevýhod. Pojďme si je společně porovnat, ať v tom máte jasno.

Pracovní agentura

Ani v názvosloví není snadné se vyznat. Ačkoli si pojmy vysvětlíme, některé agentury používají oba názvy, ať už pokrývají obě oblasti působnosti či jen patří mezi ty, které kazí světlo těm seriózním.

Pracovní agentura neboli agentura práce je společnost, která zaměstnává pracovníky, jež následně za úplatu krátkodobě či dlouhodobě nabízí jiným firmám. Pracovníci jsou tedy zaměstnanci agentury. Firmám se vyplatí najímat si pracovní sílu od pracovních agentur například při sezónní práci či při výkyvech poptávky po svých produktech.

Personální agentura

Oproti tomu personální agentura je společnost, která pro firmy shání zaměstnance do kmene. Zpravidla to funguje tak, že firma vydá poptávku po obsazení určitých pozic a celý náborový proces probíhá pod taktovkou personální agentury. Samotná firma absolvuje až finální výběrové řízení s již předvybranými kandidáty. Pracovník se v tomto případě stává zaměstnancem firmy, nikoliv personální agentury, která za zprostředkování získá předem stanovenou odměnu.

Vyplatí se pracovat v agentuře práce?

Pojmy jsme si ujasnili a vás určitě zajímá, zda se vám spíše vyplatí pracovat v agentuře práce nebo přímo v kmeni dané firmy. Pro agentury platí zákoník práce úplně stejně jako pro jakéhokoliv jiného zaměstnavatele. Máte tak stejná práva i povinnosti. Zda se práce v agentuře vyplatí, obecně říct nelze, proto si pojďme vyjmenovat jednotlivé výhody a nevýhody. Poté se můžete sami rozhodnout, co vám bude vyhovovat více.

Výhody práce v agentuře

• Rychlý, téměř okamžitý nástup do práce
• Výplaty každý týden! (Pouze u Proplusco)
• Široký výběr mezi pracovními nabídkami
• Možnost pracovat na různých místech
• Možnost přejít po čase do kmene firmy, ve které pracujete
• Často můžete využívat benefity firmy, kam jste dosazeni, a zároveň agenturní benefity
• Pobíráte zpravidla stejnou mzdu za stejnou práci jako kmenoví zaměstnanci
• Máte stejné pracovní podmínky jako kmenoví zaměstnanci
• Agentura pro vás v podstatě zastává funkci odborů, ve všem je vám k dispozici

Nevýhody práce v agentuře

• Pracovních agentur je hodně a někdy je obtížné poznat seriózní a renomovanou agenturu práce, na kterou je spoleh
• Nestálost místa výkonu práce. Můžete často střídat místa výkonu práce i proti své vůli. To však platí i pro kmenové zaměstnance, protože místo výkonu práce určuje zaměstnavatel
• Zpravidla obdržíte vždy pracovní smlouvu na dobu určitou
• Firmy si občas najímají agenturní zaměstnance na těžší či méně oblíbenou práci, ale není to pravidlem

Už máte jasno?

Práce v agentuře může být pro někoho přestupní stanicí do doby, než si najde svou vysněnou práci. Někomu jinému to ale vyhovuje dlouhodobě, protože se naučí spoustu věcí, pozná mnoho lidí a podívá se na různá místa. Takové zaměstnance si zpravidla agentury hýčkají, protože vědí, že zaměstnávají schopné pracovníky. Je jen na vás, zda se vydáte do pracovního procesu přes pracovní či personální agenturu nebo rovnou na přímo do vybrané firmy. V každém případě vám přejeme mnoho pracovních úspěchů.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?