5 důvodu, proč umožnit zaměstnancům přinést si do práce domácí zvíře

Ikona hodin

6 min čtení

Ikona kalendáře

08.04.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Práce, do které si můžete vzít svého pejska, kočku či jiné domácí zvířátko? I v České republice postupně přibývají zaměstnavatelé, kteří tento zajímavý benefit nabízejí svým zaměstnancům. Vznikají tak tzv. pet friendly, případně dog friendly pracoviště a pro mnohé zaměstnance jde o příjemné zpestření pracovní rutiny. Víte, jaké jsou přínosy tohoto benefitu a na co všechno je třeba připravit?

Vzít si do práce domácího mazlíčka je jedním z moderních benefitů, kterým zaměstnavatelé lákají zejména mladší ročníky. Může mít různé podoby, někde si můžete vzít do práce pouze pejska, jinde jsou zas povolena i jiná domácí zvířata. Rozdíly jsou v samotné organizaci tohoto benefitu. Někteří zaměstnavatelé vám umožní vzít si s sebou pejska každý den, častějším případem však je, pokud je pro tento účel vyhrazený například jeden den v týdnu. Jaké jsou výhody pet friendly pracovního prostředí?


1. Zlepšuje vztahy mezi kolegy

Určitě nebude trvat dlouho, dokud si vaši kolegové zvyknou na roztomilý pohled vašeho jezevčíka. Stejně rychle se stane i součástí vašeho pracovního týmu. Jedním z pozitivních dopadů tohoto benefitu jsou lepší vztahy na pracovišti mezi kolegy. Domácí zvířata jednoduše utužují kolektiv, neplatí to ale vždy. Pokud si například přinesete terárium s tarantuli, část vašich kolegů si od vás jistě bude držet pořádný odstup.


2. Pes nebo kočka snižují stres na pracovišti

Výsledkem nejedné zahraniční studie je zjištění, že přítomnost psa snižuje úroveň stresu na pracovišti. Platí to zejména pro jejich majitele, kteří se nemusí v práci strachovat, co jejich domácí mazlíček právě dovádí doma. Stejně tak nebude zaměstnanec nervózně dívat na hodinky a strachovat se o pohodlí svého pejska, pokud bude muset v práci zůstat déle.

Podobně dobrým společníkem v kancelářích mohou být bezpochyby i kočky. Samozřejmě, pokud si kolega donese psa a druhý kolega zase ve stejný den i svou kočku, nemusí to dopadnout vůbec dobře.


3. Přispívá k vyšší výkonnosti zaměstnanců

Větší pohoda na pracovišti a lepší vztahy s kolegy mají vliv na to, že zaměstnanci pet friendly společností zůstávají na pracovišti déle a pracuje se jim mnohem lépe. Nemusí se také tak často spěchat domů a o všechny potřeby svého mazlíčka se mohou postarat například v rámci pracovní přestávky.


4. Vyšší loajalita zaměstnanců vůči zaměstnavateli

Možnost vzít si do práce domácího mazlíčka zatím nenabízí mnoho zaměstnavatelů. Znamená to, že pokud tuto možnost vašim zaměstnancům dopřejete, získáte si tím je nejen přízeň ale také loajalitu. Milovníci zvířat se tohoto benefitu jen tak lehce nebudou chtít vzdát.


5. Pozitivní vnímání vaší společnosti ze strany zákazníků

Pet friendly firmy jsou ze strany zákazníků vnímáno zpravidla pozitivnější. Pokud to situace umožní, zákazník určitě ocení, pokud si k vám také bude moci přinést svého čtyřnohého miláčka. Tímto způsobem si tedy zlepšíte image nejen před uchazeči o zaměstnání, ale i širší veřejností.


I taková pracoviště musí mít jasně stanovená pravidla

Stát se pet friendly firmou však není možné vždy. Tento benefit nabízejí většinou menší rodinné firmy s nižším počtem zaměstnanců. Narazit můžete nejednou na hygienické předpisy, provozní specifika či pravidla majitele budovy, ve které se kanceláře nacházejí. Kromě toho je důležité, stanovit si jasná pravidla a respektovat přání všech kolegů. Ne každému totiž musí být přítomnost pejska či jiného domácího zvířete na pracovišti příjemná.

Potřebný je tedy společný souhlas a zohlednění všech specifik konkrétního pracovního místa a prostředí, a nakonec i potřeby konkrétního zvířete. Pejsek se například určitě nebude cítit dobře v příliš hlučné kanceláři.

Na závěr dodejme, že i my patříme mezi pet friendly firmy a domácí mazlíčci našich zaměstnanců mají u nás dokořán otevřené dveře.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?