Homeoffice a 4 užitečné tipy, jak docílit, aby práce z domu přinášela ovoce

Ikona hodin

5 min čtení

Ikona kalendáře

14.01.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Sedět celý den v obývacím pokoji, nevystrčit paty z domu a vydělávat. To je snem většiny lidí. Home office nebo práce z domova není žádnou raritou. Chcete vědět, jak ji zvládat s přehledem a železnou disciplínou?


1. Vytvořte si fixní pracovní dobu

V tomto případě Vám pomůže jedině způsob, jakým si zorganizujete čas. Pokud řešíte ranní kolotoč s dětmi, začněte pracovat o osmé. Pokud děti nemáte, máte více času na odpočinek. Alfou a omegou je pravidelnost. Osvojení zvyku trvá většinou 21 dní. Snažte se do této doby zatnout zuby a dodržovat vámi nastolený harmonogram na 100%. Tak jako v práci ani v domácím prostředí nezapomínejte na pauzu. Neupustit však od přesně stanoveného času. Jinak se může snadno stát, že polední pauza se zvrtne na konec pracovní doby. Nebuďte otrokem práce. Stanovte si časový harmonogram a držte se ho. Mnoho lidí, kteří pracují z domu, mají tendenci řešit pracovní záležitosti i po skončení pracovní doby. Představte si, že jste v kanceláři - pokud skončí pracovní doba, pracovní záležitosti jednoduše vypustíte z hlavy.


2. Co můžete udělat dnes, neodkládejte na zítra

Vyhněte se prokrastinaci tedy odkládání úkolů na později. Žádné "udělám to zítra" neexistuje. Pokud se nacházíte v kanceláři, nutnost dokončení práce je přirozená, protože jste pod dozorem. Home office je však větším problémem. Musíte se naučit být pánem svého času a mít skutečně pevnou vůli, přesto, že jste v pohodlí Vašeho domova a v televizi vysílají Váš oblíbený seriál.


3. Vytvořte si útulnou pracovnu

Základem efektivní práce z domu je vytvořit si menší pracovní koutek. Místo, na kterém budete s radostí pracovat a cítit se v něm příjemně. Váš koutek by měl být hlavně praktický. To znamená, počítač, pracovní stůl a židle, které nesmí chybět v každé správné vybavené kanceláři. to, jak si Vaši pracovnu ještě více zútulníte necháme již na vašem estetickém cítění.


4. Socializujte se

Negativem práce z domu je ztráta sociálního kontaktu. Nakonec zjistíte, že i ten nepříjemný kolega, který stále bobtnala, vám tak trochu chybí. V rámci home office jste v úzkém kontaktu jen s rodinnými příslušníky. Nezapomínejte na socializaci. Sem tam vyjděte do terénu, absolvujte setkání s klientem, jděte do města. Možností je mnoho. Přesvědčíte se na vlastní kůži, že práce z domu bude větší zábavou.


Je samozřejmostí, že pokud se pravidelně setkáváte s klienty v kanceláři, nemusí být homeoffice tou nejlepší volbou. Avšak v mnoha odvětvích a profesích, kde osobní meetingy nejsou požadovány, je práce z domova jasným výběrem.

Jeff Haden ve svém článku uvádí benefity homeoffice, kde ilustruje důvody, proč je založení si "domácí kanceláře" přínosné.

 Náklady jsou pro Vás výrazně nižší. Domácí kancelář může poskytnout i daňové výhody: I ​​když jsou pokyny dost přísné, většina lidí si může odečíst část služeb, údržby a dokonce může odepsat část domu, která je využívána jako domácí kancelář.

Jste dostupnější - a práce je pohodlnější. Pokud máte klienty v různých časových pásmech, je vaším úkolem přizpůsobit váš plán jejich dostupnosti.


Disciplína a motivace se podrobí zkoušce. Mnoho lidí se obává, že jim bude chybět sebekázeň a nebudou se umět soustředit, pokud budou pracovat z domu. Jistě můžete mít pocit, že potřebujete motivaci (pochvalu, případně feedback), která pochází z externí kanceláře. Avšak když je výplata založena výlučně na Vašem výstupu, motivace by neměla být problémem.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?