5 věcí, díky kterým poznáte, že máte dobrou práci

Ikona hodin

7 min čtení

Ikona kalendáře

27.08.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Leckomu z vás možná po čase přijde, že prožíváte takový pracovní stereotyp. A tak někdy třeba uvažujete nad změnou. Jenže jak poznáte, že vaše současná práce je ve skutečnosti tak dobrá, že byste nad změnou neměli vůbec uvažovat? Sestavili jsme 5 základních věcí, podle kterých budete mít jistotu, že vaše práce stojí za to. Tedy pokud se najdete ve většině z nich.

Pocit, že jste užiteční

Průzkumy ukazují, že pocit, že vaši práci někdo ocení – ať už sedíte v účetních papírech nebo montujete komponenty v automotive průmyslu – má na vaši pracovní morálku a celkový postoj k dané práci mnohem větší vliv než například mzdové ohodnocení. A může se třeba jednat jen o slovní pochvalu nadřízeného za splněný úkol. Zkrátka pocit, že jste ve své práci užiteční či dokonce nenahraditelní, je k nezaplacení.

Naopak pokud i přesto, že pracujete na 110 % a nedostane se vám ani slovní pochvaly za dobře odvedenou práci, nemusí to být znamení, abyste hledali nové zaměstnání. Bohatě by mohlo stačit promluvit si o tom s někým z nadřízených. Ten totiž může brát vaše nasazení jako samozřejmost, i když by neměl. Ale je to věc, která se dá napravit jedním rozhovorem.

Adekvátní mzda

Co si budeme nalhávat, pracujeme většinou kvůli tomu, abychom mohli živit sebe, svou rodinu a zajistit si nějakou životní úroveň. Výše mzdy je pro spoustu lidí rozhodující ve chvíli, kdy uvažují o novém zaměstnání. Ale i v současné práci je důležité být spokojen s odměnou za svůj výkon. Odměna za práci se může skládat z několika složek. Tou nejzásadnější je samozřejmě mzda. Řada zaměstnavatelů pak k motivaci a spokojenosti svých zaměstnanců využívá další benefity, jako je například:

• dotované firemní/závodní stravování
• stravenky a flexi passy
• školení, kurzy a rekvalifikace na náklady zaměstnavatele
• dovolená navíc
• slevy na firemní produkty/služby
• možnost využít pracovní pomůcky či prostory pro svou potřebu
• třináctý plat a další finanční odměny za výkon
• procentuální část ze zisku firmy
• firemní akce a teambuildingy
• a další

Hlavní problém obvykle nastává nikoliv v nespokojenosti se svým ohodnocením, ale ve chvíli, kdy zjistíte, že váš kolega bere o něco víc než vy (jak to řešit?). To ale automaticky neznamená, že byste měli brát stejně či dokonce více. Protože výše vaší mzdy by měla odpovídat vašim zkušenostem, dovednostem a v neposlední řadě vyjednávacím schopnostem.

Pokud jste ale dlouhodobě se svým ohodnocením nespokojeni, nedokážete najít se zaměstnavatelem společnou řeč ohledně navýšení a zároveň víte, že podobná pozice je často ohodnocena mnohem lépe, pak můžete zkusit začít hledat jinde.

Kolegové kamarádi

V práci trávíte zhruba dvě třetiny svého času. To je poměrně dost na to, že byste se měli cítit v pracovním kolektivu příjemně. Právě kolegové hrají obrovskou roli v tom, zda se do práce budete těšit, či nikoliv. Také mají vliv na vaši pracovní morálku a výkon. Úplně ideální je, pokud se z kolegů stanou přátelé a tráví spolu čas i mimo pracovní dobu. Z práce se tak stane prostředí, kam nechodíte z povinnosti, ale rádi.

Naopak špatný a nesoudržný kolektiv, ať už z pohledu kolegů či nadřízených, vede k dlouhodobé nepokojenosti. A může ovlivnit nejen vaše pracovní výkony, ale také touhu změnit prostředí.

Pohodové prostředí

Pracovní prostředí tvoří nejen kolektiv, ale také místo, kde svou práci vykonáváte. Je rozdíl mezi tím pracovat roky v kanceláři umístěné v maringotce nebo v příjemných a vybavených kancelářích s pohodlnou židlí. Také je rozdíl mezi prací ve špinavé dílně plné všemožných výparů, kde se v zimě pořádně netopí a v létě nevětrá, a na druhé straně klimatizovaným pracovištěm, kde je čisto tak, že můžete skoro jíst z podlahy.

Každému vyhovuje něco jiného a každý je na prostředí jinak náročný. Proto hodnocení příjemného pracovního prostředí necháme na vás.

Fajn náplň práce

To, co v práci děláte, je neméně důležité jako, s kým a kde pracujete. Náplň vaší práce nemusí být vždy stoprocentní zábava, ale pro udržení motivace, výkonu a morálky je klíčové, aby byla alespoň různorodá. Ideální je, když za svou prací vidíte nějaký výsledek, třeba výsledný produkt. Stejně tak pokud vidíte v práci možnost posunu na jinou, třeba vyšší pozici. Vidina nějakého vývoje rovněž výrazně ovlivňuje vaši spokojenost v současném zaměstnání.

Naopak pokud je vaše práce neustále monotónní a navíc si třeba nosíte práci (třeba jen v hlavě) pořád domu, pak to pro vás asi nebude to pravé ořechové.

Máte dobrou práci? Dobrá práce!

Samozřejmě faktorů ovlivňujících vaši spokojenost v práci může být daleko více, než jsme vyjmenovali. Ale pokud jste spokojeni se všemi pěti faktory, které jsme uvedli, pak nad změnou ani neuvažujte. Mohlo by se stát, že budete změny následně litovat. A pokud to někde skřípe, nezapomeňte, že se to dá nejdříve řešit komunikací s kolegy či nadřízenými než rovnou výpovědí. Držíme palce, ať vám jde práce od ruky a jste v ní spokojení.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?