NEMÁM ŽÁDNÉ ZKUŠENOSTI. JAK SI NAJDU PRÁCI?

Ikona hodin

3 min čtení

Ikona kalendáře

27.02.2018

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

V posledních letech je to zcela běžný scénář: student ještě s teplým diplomem hledá zaměstnavatele, který by ho přijal s nulovými zkušenostmi. Nebo se prostě objevila chuť na změnu pracovní oblasti. Ať už jsou vaše důvody jakékoliv, existují určité strategie a prostředky, které vám výrazně usnadní cestu ke stabilní pracovní pozici.

Stavějte na tom, co vás zajímá

Znalosti jsou síla. Přetransformujte svůj mozek na houbu, která saje všechny informace a důležité zprávy o oblasti / pracovní pozici, která vás zajímá. Míra entuziasmu při rozšiřování znalostí vypovídá i o tom, proč právě vy budete vhodný kandidát pro danou práci.

Zjistěte, co potřebujete vědět

Vytvořte si seznam věcí, které potřebujete k dosažení vaší požadované práce. K němu si vytvořte seznam všeho, co ovládáte: technické znalosti, komunikace, schopnost efektivně řešit problémy a řídit. Je nezbytné své zkušenosti demonstrovat na konkrétních příkladech, aby se nejednalo jen o nic neříkající fráze. Například, pokud jste na škole byli součástí nějaké kampaně, dobrovolnické akce nebo prostě něčeho, co stojí za řeč, vzpomeňte to v životopise. Takto demonstrované zkušenosti vás určitě zatraktivní před personalistou.

Nezdráhejte se pracovat zadarmo

Zapojujte se do dobrovolnických akcí ať už v konkrétní firmě, o kterou máte zájem nebo obecně. Absolvujte stáže, kurzy, či jiné školení na co nejvíce místech, vytvoříte si tak první pracovní vazby a jednou nohou už jste v novém zaměstnání. Jakmile se dostanete dovnitř, buďte odhodlaný nést odpovědnost, ukažte, že všechny vaše dovednosti zmíněné v životopise a v motivačním dopise jsou opravdu pravdivé.

Internet je váš největší kamarád

Vyhledejte si všechny stránky, které mají něco společného s hledáním nebo nabízením práce. Komunikujte s lidmi přes LinkedIn, Facebook nebo Twitter. Nepodceňujte sociální sítě, protože ty pro vás představují nekonečné moře příležitostí a zejména vztahů, ze kterých můžete určitým způsobem profitovat. Ptejte se na placené ale i neplacené možnosti interakce s firmami, ve kterých byste nabyli zkušenosti.

Žádejte osobní pohovor

Ukažte zaměstnavateli, že to myslíte vážně. Využijte šanci a přesvědčte ho o tom do očí, proč by vám měl dát šanci. Na osobním pohovoru mu můžete říct své důvody pro přijetí a demonstrovat je na konkrétních příkladech. Nepochybujte o svých schopnostech a buďte přesvědčen o vaší vhodnosti pro danou pracovní pozici. Každý personalista ocení váš entuziasmus a vy máte tím pádem polovinu boje za sebou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?