Plat vs mzda: Co kde pobíráte a kolik vám zbyde?

Ikona hodin

3 min čtení

Ikona kalendáře

14.10.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Oba pojmy znamenají totéž – příjem ze zaměstnání, ale je mezi nimi zásadní rozdíl. Kde pobíráte plat, kde mzdu a kolik vám zbyde po odečtení daní a všech ostatních poplatků? Pojďme v tom trochu udělat pořádek.

Plat pobírají státní zaměstnanci

Pokud se někde setkáte s pojmem plat ve smyslu výplaty, jedná se pravděpodobně o pracovní nabídku státu, obce nebo některé z příspěvkových organizací. Co si pod tím představit? Konkrétně jde například o učitele, policisty, záchranáře, hasiče, úředníky, pracovníky úřadů, starosty, poslance a mnoho dalších. Tito zaměstnanci opravdu pobírají plat. Jeho výši zpravidla určuje tabulka, která mimo jiné zohledňuje danou pracovní pozici nebo počet odpracovaných let na dané pozici. Někteří z nich mají po určité době nárok na povýšení či na rentu, například policisté nebo hasiči.

Mzdu pobíráte v soukromém sektoru

Výplatu v podobě mzdy pobíráte v zaměstnání nebo na brigádě v klasické firmě v soukromém sektoru nehledě na to, zda jde o lokální či nadnárodní firmu. Oproti platu je mzda omezena pouze spodní hranicí a říká se jí minimální mzda. Pro letošní rok 2021 činí minimální mzda 15 200 korun. Celková výše vaší mzdy se pak odvíjí od vícero faktorů, zpravidla od pracovní pozice, náplně práce, pracovních podmínkách, vaší kvalifikace, praxe, vzdělání a v neposlední řadě komunikace. Výše mzdy je totiž výsledkem vyjednávání. I na to byste se měli připravit. Berte však v potaz, že pokud se bavíme o výši mzdy, vždy se jedná o hrubou mzdu.

Kolik vám zbyde z hrubé mzdy?

Jak dojdete z hrubé mzdy k čisté? Tedy kolik vám z ní zbyde? Záleží. Dojdete k tomu tak, že od hrubé mzdy odečtete odvody na sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu. Přestože můžete mít s kolegy stejně vysokou hrubou mzdu, váš čistý měsíční výdělek se může lišit. Jak je to možné?

V případě sociálního pojištění se vám z hrubé mzdy odečte 6,5 %, u zdravotního pojištění pak 4,5 %. Co se týče daně z příjmu, ta dělá v základu 15 %. Samotnou daň z příjmu můžete mít pak poníženou o různé slevy, například sleva na poplatníka, na dítě, na studenta, na postižené dítě... Základ daně pak můžete ponížit ještě o úroky zaplacené na hypotečním úvěru, pojistné na životním pojištění, penzijním připojištěním nebo například díky darování krve. Pro výpočet vaší čisté mzdy doporučujeme využít online kalkulačku, ať v tom máte úplně jasno.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?