Se svojí novou prací nejsem spokojený, co mám dělat?

Ikona hodin

7 min čtení

Ikona kalendáře

25.03.2021

Ilustrační obrázek autora článku bez fotky

Tým Proplusco

Nová práce s sebou většinou přináší řadu změn, a to nejen co se týče kariérního, ale i osobního života. Najít si práci nemusí být vždy jednoduché, zvláště pokud máte určitým způsobem nastavené očekávání a nechcete dělat kompromisy. Při pracovním pohovoru se sice o nové pozici můžete dozvědět hodně, po nástupu do nové práce však nejednou přichází procitnutí, které nemusí být zrovna příjemné. Jak si poradit se situací, pokud navzdory počátečnímu nadšení zjistíte, že vám nová práce nevyhovuje?

Našli jste si pracovní inzerát na svou vysněnou pozici ve firmě, kde jste vždy chtěli pracovat. Absolvovali jste pracovní pohovor a krátce na to vás kontaktoval nový zaměstnavatel s tím, že si vás vybral. Obrovská radost a následný příval endorfinů způsobily, že na první den v nové práci jste se těšili stále více. Po krátkém čase od nástupu však zjišťujete, že nová práce vám úplně nesedí a ve vaší hlavě začíná roztáčet kolotoč pochybností.

Hned na úvod je třeba říci, že v tom vůbec nejste sami. Takový scénář totiž poznamenal mnohé kariérní příběhy. Zaměřili jsme se na to, co v takových situacích dělat a jak si pomoci.


1. Připravte se již předem

Mít zidealizovanou novou práci a těšit se na ni je zcela normální. Nic však netřeba přehánět a slibovat si od nové práce okamžité a radikální životní změny může být na škodu. Pokud nastupujete do nové práce s vysloveně nereálnými očekáváními a ideály, je pravděpodobné, že nakonec zůstanete zklamán.

Připravte se už předem na to, že nová práce nemusí 100 % naplnit vaše představy a v některých ohledech se prostě budete muset přizpůsobit.


2. Zhodnoťte situaci s nadhledem

Už při prvních pochybnostech je důležité nenechat se jimi pohltit. Určitá míra pochybností je zpravidla normální. Podívejte se na situaci s nadhledem. Zhodnoťte, jaké byly vaše očekávání, za jakých okolností jste do nové práce nastupovali a jak můžete dále postupovat. Ani při vážnějších pochybnostech nejde o žádnou katastrofu, koneckonců přesně pro takové situace existuje zkušební doba. Ta chrání nejen zaměstnance ale i zaměstnavatele a ukončit pracovní poměr v rámci zkušební doby je jednodušší než po jejím uplynutí. Prozatím však nepředbíhejme.


3. Identifikujte problém

Při vážnějších pochybnostech o nové práci se hned nevzdávejte. Pokuste se co nejpřesněji identifikovat problém a porovnejte své předchozí očekávání s realitou. Byl váš nadřízený na pracovním pohovoru milý a po vašem přijetí se z něj vyklubal despota? Překážejí vám kolegové a nesedli jste si s nimi? Zjistili jste, že náplň práce je zcela jiná, jak bylo dohodnuto? Toto jsou jen některé z mnoha potenciálních zdrojů problémů, které mohou snadno vyústit do vaší frustrace.

Abyste mohli přijmout dobré rozhodnutí, je důležité co nejpřesněji identifikovat problém. Zjistěte, zda se týká výlučně pracovního prostředí, konkrétní pracovní činnosti, případně zda může jít i o vliv úplně jiného problému z osobního života.


4. Pokuste se co nejpřesněji odhadnout své možnosti

Pokud již víte, z čeho přesně pramení vaše nespokojenost, zamyslete se nad možnými řešeními. Pokuste se reálně odhadnout své možnosti. V tomto kroku se pokuste komunikovat s vaším nadřízeným, svěřte se se svými pochybnostmi a sami uvidíte, že řešení bude nakonec jednodušší, než jste si mysleli. Pokud se obáváte konfrontace, zamyslete se nad tím, jestli se nové práci budete umět přizpůsobit a dělat kompromisy.

V případě, že uvažujete nad odchodem, reálně posuďte aktuální situaci na pracovním trhu a také vaši finanční situaci. Odpovězte si na otázky, jak rychle jste schopen najít si nové zaměstnání, zda máte dostatečnou finanční rezervu a také, zda si můžete dovolit být i déle bez zaměstnání, dokud se opět neobjeví zajímavá pracovní nabídka.


5. Stanovte si vlastní hranice

Na závěr ještě jeden tip. Při řešení těchto problémů si vždy stanovte vlastní hranice, kterých se budete držet. V první řadě si nedělejte výčitky, nemáte povinnost zůstávat v zaměstnání, které vám nevyhovuje. Rozhodně se už předem nevzdávejte, ale zároveň se ani nenuťte do něčeho, co vám je "proti srsti". Jakékoliv nucení se negativně ovlivňuje nejen na vaši psychiku a pracovní výkon, ale i na ostatní kolegy a nadřízené. Může nakonec velmi negativně ovlivnit i váš osobní život a to už je hranice, kterou se rozhodně nevyplatí překročit.

Sdílet článek:

Podobné články

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Brigáda při studiu? Mnohokrát to není jednoduché. Existuje však mnoho pozitivních brigád, které studenty lákají k zaměstnání.

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Je možné zřetelně nastínit hranici mezi zdravou oddaností k práci a závislostí na ní?

Miniatura titulního obrázku článku
Ikona kalendáře

27.02.2018

Ikona hodin

Ikona kategorií Kategorie: Studenti Zákon

Dobrý šéf by měl splňovat více vlastností. Které to jsou?